báli etikett

A megfelelő ruházat kiválasztása

A bálon viselt ruha igen nagy súllyal bír az est folyamán. Öltözködési protokollunk a Bál estjére a black tie invited, és black tie optional. Ez az előírás lehetőséget ad arra, hogy az urak eldöntsék, szmokingot – vagy ha úgy ítélik meg, akár egy sötét öltönyt és nyakkendőt viseljenek. A hölgyekre nézve nincs sok választás: nagyestélyi vagy koktélruha viselete az elvárt. Az alkalmi öltözék szerepe továbbá, hogy egyfajta „üzenetet” közvetít viselőjéről a külvilág felé. Tehát a ruha ily módon személyiségjegyeket is tükröz, ezért kiemelten fontos azt ennek fényében kiválasztani.

Érkezés és távozás

Ahogy bármely alkalomkor, így a bálokon is illik pontosan érkezni. A bejáratnál az urak mutassák fel a jegyeket, és a ruhatárnál segítsenek partnerüknek a kabátot levenni. Távozásnál érdemes megvárni az éjfelet, és lehetőség szerint köszönjünk el legalább asztaltársaságunktól.

Étel- és italfogyasztás

A Bál estjén ültetett díszvacsorára kerül majd sor, így az egyes fogásokat egyszerre fogják az est résztvevőinek tálalni. Az est folyamán az étel-és italfogyasztás tekintetében az elsődleges cél a gasztronómiai és társasági élmény élvezete, így nem illik sokat fogyasztani. A vacsorát a hölgyek kezdik. A damaszt szalvétát az ölünkbe kell tenni, majd a vacsora végeztével bal oldalunkon kissé összegyűrve elhelyezni, mellyel egyúttal az étkezés befejezését is jelezzük.

Hangulat, tánc

Nem csak öltözködésünk, de az esemény alatt tanúsított általános viselkedésünk is jelentősen meghatározhatja a báli est atmoszféráját. Kulcsfontosságú szerepet kap a tánc, így amikor erre kerül a sor, mindenképpen érdemes figyelni az alapvető etikettekre. A hölgyek felkérésre fogadhatják-, vagy épp utasíthatják el a táncot. Utóbbi esetén legalább fél óráig (de minimum a zeneszám végéig) nem illik másik felkérést elfogadni. Figyeljünk arra, hogy az est folyamán két zeneszám erejéig illendő táncolni.