funkcionális edzés

A funkcionális edzések egyre népszerűbbek, viszont még mindig sokan összekeverik őket a crossfit edzésekkel. Most tisztázunk pár alapvető különbséget, méghozzá Glázer József funkcionális, erőnléti és birkózó edző segítségével. A vele készült interjú segít elképzelni milyen egy funkcionális edzés nála, valamint mit tart fontosnak, amikor sportról beszélünk.

József – vagy becenevén Bozsó – többek között a Fitness 2000-ben tart funkcionális edzéseket, amelyet a Fitness 2000 nemrégiben vezetett be az órarendjébe. Nem véletlenül… ?

Na de kezdjük is az elejéről. Biztos te is olvastál már számtalan cikket arról, hogy mi a crossfit, mi a funkcionális edzés, és hogy ezeknek milyen hatásai vannak. De még így is nehéz eligazodni az útvesztőben.

A különbség nemcsak a gyakorlatokban, de az edzés levezetésének módjában és a szemléletben is különbözik. De főként a szemléletben!!! Mindkettőnek az alapja a WOD, ami tulajdonképpen különböző gyakorlatok elvégzése, megadott ismétléssel, időre. Viszont nem mindegy, hogy egy-egy ilyen WOD milyen gyakorlatokból áll össze és ezek milyen sorrendben vannak összerakva.

Egy tipikus crossfit többnyire egyszerűbb gyakorlatokban gondolkodik, néhány perces idő-intervallumokra osztja az edzést amelyekben megadott gyakorlatokat végzel olyan szemléletben, hogy minél többet, minél nagyobb súllyal végezz a fejlődés érdekében. Sok súlyemelő gyakorlatot alkalmaz, amely nem veszélytelen ebben a szemléletben és fáradtan végezve. Vannak olyan vélemények, hogy a tipikus crossfit edzések nem tesznek jót az ízületeknek, hiszen a teljesítmény alapon történő gondolkodás, a mennyiségre való törekvés miatt nem feltétlenül koncentrálnak az emberek a helyes technikára, hanem a minél nagyobb ismétlésszámot tartják szem előtt. A fáradtsági küszöb átlépésénél szétesik a technika és elveszti az edzés az egészségfejlesztő hatását. Persze ez minden edzésre igaz. A crossfit esetében talán a szemlélet az, ami miatt az emberek hajlamosabbak elmenni ebbe az irányba. Persze láttunk már pozitív példákat is, szóval ezt mindenki döntse el maga.

A másik csoport a funkcionális edzés. Itt mindig meghatározunk egy célt, amiért végezzük az adott edzést, növeljük az erő-állóképességet, ezért nevezzük funkcionálisnak. A funkcionális edzés arra koncentrál, hogy az elérendő célt szem előtt tartva az egész testedet átmozgassa, formálja, erősítse egyszerűbb és bonyolultabb gyakorlatok egymásutániságával, viszont abban a szemléletben, hogy a helyes technika legalább annyira fontos, mint az ismétlések száma. A lényeg, hogy az adott időintervallumban végig mozogjunk, még akkor is, ha a megfelelő kivitelezés érdekében kisebb súllyal dolgozol. A megismerési folyamatokon keresztül jut el a sportoló oda, hogy amikor észreveszi, hogy szétesett a technika, akkor terhelési szintet váltson. A bonyolultabb gyakorlatok segítenek az ízületi mobilizáció fejlesztésében is, így hosszú távon is kifejezetten jó hatással vannak a testedre.

Na de mit gondol minderről az edző? Bozsó segít nekünk kicsit kibogozni, mit is jelent és hogyan is néz ki nála egy funkcionális edzés…

Többek között a Fitness 2000-ben is tartasz funkcionális edzéseket. Hogy épülnek fel ezek az edzések?

Egy-egy ilyen edzés 90 perces. Azt gondolom, hogy ennyi idő szükséges ahhoz, hogy megfelelő terhelési szintet tudjunk nyújtani a testünknek, fejlesztő hatással lehessünk rá. Én a küzdősportokban szocializálódtam, ahol bonyolultabb sportmozgásokon keresztül történik az erőkifejtés és kifejezetten fontos az erő-állóképesség megléte, fejlesztése. Maga az erő-állóképesség nekem azt jelenti, hogy minél nagyobb erőt minél hosszabb ideig tudjunk kifejteni.

Nem kell megijedni, még ha ez soknak is tűnik elsőre. A 90 perc tartalmaz egy kb 15-20 perces bemelegítést, hogy a test felkészüljön az előtte álló terhelésre. Fokozzuk azokat az életfunkciókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az edzés fejlesztő hatással legyen és minimálissá váljon a sérülés veszélye. Gondolok itt többek között az izületek átmozgatására, felkészítésére, a keringés fokozására, a légzésfunkció javítására. Ezt követi a tényleges meló, az edzés igazi terheléses része, az aktív erőkifejtést igénylő mozgásos szakasz. A harmadik egység a nyújtás, lazítás, amelyet szeretek pár perces relaxációval kezdeni, hogy az idegrendszeren keresztül a test is megnyugodjon. Ezalatt van időnk eltárolni azokat a pozitív érzeteket, amelyek segítenek majd újra és újra csatlakozni az edzéshez.

Mit tartasz szem előtt, amikor összeállítod az edzéseket?

Én mindenképpen komplex módon gondolkodom a sportról, így a funkcionális edzésről is. Egy jó edzés nemcsak testben fejleszt, de lélekben és „fejben” is. Ez az edzés remekül formálja a tested, építi az izmaidat és javítja az izületi mobilizációt, emellett segít fejleszteni a koncentrációs készséget, monotónia tűrést, és számos egyéb olyan funkciót, amelynek az életed több területén is hasznát veheted. És még egy nagyon fontos dolog…mindezt jó hangulatban. A humor és a közösség mindig segít, motivál, éberen tart és átlendít a holtponton. Azonban bármilyen jól is van összerakva az edzés, mindenképpen kellesz hozzá Te is! Akarnod kell, de megpróbálok ebben is segíteni. Sokszor hallottam már, hogy ezeknek az egységes és hiteles elegye miatt járnak hozzám az vendégeim.

Az edzéseiden miben nyilvánul meg a funkció?

Hiszek abban, hogy az arany középút megtalálása a legtöbb ember számára elég az élethez. Gondolok itt arra, hogy lehet, hogy valaki felemel több száz kilogrammot, vagy maraton futási idő rekordokat döntöget, de ez mindkettő specializált képesség vagy tudás. Én szeretem úgy fejleszteni a hozzám érkezőket, hogy az élethez szükséges alapokat megkapják és innen fejlődjenek. Én is szeretek futni és minél nagyobb súlyokat emelni, de mértékkel, hiszen szeretném megőrizni az egészségemet. Viszont mindkettőre képes vagyok. Ez ad lehetőséget arra, hogy az esetleges változásokhoz könnyebben adaptálódjon az ember az élete során, hiszen megvannak az alapjai mindegyikhez. Nálam okosabb szakemberek, tudósok is azt mondják, hogy a környezet változásaihoz való minél hatékonyabb alkalmazkodás képessége az evolúciós fejlődés alapja. Aki könnyebben adaptál változásokat, könnyebben marad életben.

És ha a gyakorlatokra gondolunk? Nehezek? 

A nehéz relatív fogalom. Nem könnyű ezt így megmondani. Minden edzésprogramot kipróbálok mielőtt a vendégeimnek megmutatom őket, hogy tudjam milyen hatással van rájuk. Változatos gyakorlatokkal dolgozom, több száz egyszerű és összetett gyakorlatot alkalmazok, amelyek koncentrálhatnak akár egy izomcsoportra, de megmozgathatnak többet is egyszerre. Szeretem a változatosságot, így ezeket is vegyesen használom. Fontosnak tartom, hogy minden izomcsoportot átmozgassunk az edzésen, legyen az akár saját testsúlyos gyakorlat, akár eszközzel végzett feladat. Használunk TRX-et, súlyzókat, kettlebellt, súlyemelő rudat, tárcsákat, zsámolyokat, evezőgépet, meredek futópadot, biciklit, kötelet, traktorgumit, kalapácsot, különböző gépeket – szinte minden létező eszközt felhasználunk az edzéseken. Ettől igazán változatos az edzés.

Szerintem nem nehezek a gyakorlatok, de nekem van egy 36 éves sportolói múltam, és megmondani sem tudom mióta edzősködöm, “ezer éve”. Az életem része a sport és ez az egész. De mindig azt mondom a hozzám érkezőknek, hogy az én edzéseim nagy előnye, hogy maguknak állíthatják be a terhelési szintet azzal, hogy mekkora súlyt vesznek a kezükbe. Nem kell rögtön a legnagyobb súlyt megfogni. A lényeg a helyes technika elsajátítása és utána lehet növelni a terhelést. Gondolhatjuk azt, hogy egy 10 kg-os kettlebell nekünk pont jó, de ez nem igaz, ha elvész a kivitelezés pontossága. Néha az a legnehezebb, hogy merjünk kisebb súlyra váltani a helyes technikai kivitelezés érdekében. Azért vagyok ott, hogy ha ők ezt nem érzik elsőre, akkor segítsek nekik ebben. Szóval nem gondolom, hogy a feladatok nehézségi szintje ijesztő lenne.

Ezek szerint olyanok is csatlakozhatnak az edzéshez, akik most szeretnék ezt elkezdeni?

Hát persze. Mindenkit várok szeretettel, akár 16 és 50 év között. A kezdőknek segítek elkezdeni, megismerkedni ezzel az edzéssel. Akiknek pedig van gyakorlata, azoknak segítek fejlődni és megtalálni magukat ebben a típusú edzésben is, hogy elérjék a kitűzött céljukat.

Kinek ajánlod a Fitness 2000 funkcionális edzéseit?

Mindenkinek aki szereti! (nevet) Viccet félretéve, mindenkinek, aki valamilyen célt tűzött ki maga elé. Lehet ez a cél annyi, hogy hetente háromszor edzek, és lehet ez a cél az is, hogy teljesítek egy Spartan futamot. Ezt mindig a vendégnek kell eldönteni, ezután tudok segíteni nekik. Ez nekem is fontos, mert szeretek hatással lenni az emberekre. Ha elérem azt, hogy valaki elkezdjen sportolni és hetente háromszor lejöjjön edzésre, akkor már boldogabb vagyok.

Ez az edzés sok mindenben segít, mert fejleszti az izomzatot, formálja a testet, segít a fogyásban, fejleszti az erőnlétet és állóképességet, javít a mozgáskoordináción, kondíciót ad. Erőssé, hajlékonnyá és dinamikussá tesz. Nem beszélve arról, hogy maga a sport milyen pozitív hatással van az egészségünkre. Szóval a vendégek céljai merőben különbözhetnek, de mégis elmondhatom, hogy az edzés a felépítésének köszönhetően a legváltozatosabb célok megvalósításában is segít.

Milyen is egy edzés felépítése pontosan? Beszéltünk a bemelegítés – tényleges terhelési szintet jelentő szakasz – nyújtás hármasáról, a gyakorlatokról, de mit takar az tényleges terheléses szakasz pontosabban?

Igen, ez fontos. Több levezetési módszerrel dolgozom, de mindegyikről elmondható, hogy köredzés jellegű. Vagyis megtervezem a gyakorlatokat és hogy ezek hogyan épülnek egymásra. Minden gyakorlatot 30-50 másodpercig végzünk, majd egy 15-20 másodperces pihenő szakasz alatt átmegyünk a következő gyakorlatra. Összesen egy edzés ilyen szakaszában 50-60 hasonló időintervallum szerepel, vagyis a nettó aktív mozgással töltött idő körülbelül 45-50 perc, kis pihenőkkel megszakítva, amikor gyakorlatot váltunk. Ezen kívül jellemzően két-három alkalommal egy-egy 2-3 perces pihenőt is beiktatok, hogy a pulzusunk és a testünk két kör között meg tudjon nyugodni egy picit. Nem hosszúak ezek a pihenők, de pont elegendő időt adnak ahhoz, hogy valamelyest normalizálódjon a pulzus de ne essen vissza túlságosan.

Ez így azért egy eléggé aktív edzés. Milyen a hangulat? Mindenki megfeszítve dolgozik?

Szeretem, ha egy edzés jó hangulatú. Ez az egyik nagy előnye egy csoportos edzésnek. A csapatszellem hajt, motivál, de mégis folyamatos az interakció. Aki csendesebben szeretne edzeni, az egyszerűen megpróbálja kizárni a külvilágot, és csak az edzésmunkára koncentrál, de akkor is megkapja azt az érzetet, hogy egy jó társaság része, ahol lehet nevetni, humorral hozzáállni a dolgokhoz – erről próbálok én is gondoskodni. Persze nem átesve a ló túloldalára, hiszen ez mégiscsak egy edzés, sport. A sport sok mindenre megtanítja az embert, az a jó, ha a sport iránti alázat is bennünk van és szeretnénk fejlődni, tanulni, nemcsak gyakorlatok kivitelezése szintjén. A sport segít abban, hogy megtanuljuk, hogy hogyan kezeljük a testünket, hogyan figyeljünk a jelzéseire. Ez fontos része az egészségmegőrzésnek.

Most, hogy értjük milyen is az edzésed, mit gondolsz, szerinted ez beleillene a crossfit világba?

Ha lehet, akkor nem hasonlítanám össze a kettőt…Az alapok hasonlóak, de mégis a crossfit edzés és az én edzéseim mások.

Kifejezetten figyelek arra, hogy a vendégeim megfelelően, helyes technikával végezzék a gyakorlatokat. Nálam nagy hangsúlyt kap a megfelelő kivitelezés, a jó technikai végrehajtás a fejlesztő hatás mellett. Én is teljesítmény alapon gondolkodom, hiszen ez a záloga a fejlődésnek, de ez nem mehet a helyes technikai végrehajtás kárára. Az edzéseimen számítani lehet arra, hogy kijavítom a rossz feladat-végrehajtást, figyelem a vendégek mozgását és közben tanítom őket arra, hogy hogyan kell helyesen kivitelezni. Akkor is ha egy ember van aznap és akkor is, ha húsz.

Ez fárasztó egy csoportos edzésen, nem?

Persze, de az az ember, aki edzőnek vallja magát, oda kell, hogy figyeljen erre. Egy jó edző mindenképpen…

Szerinted milyen a jó edző?

Mindenképpen komplexen gondolkodik. Nemcsak a saját edzését és annak hatását figyeli, de belegondol, hogy ez hogyan kötődik életmódhoz, táplálkozáshoz, fejlődési célokhoz, lelki attitűdökhöz, testi adottságokhoz, és a tanácsait ezek alapján adja. Az egészséges életmód egy nagyon összetett dolog, nem szabad csak rövidtávú  eredményekben gondolkodni. Sokáig használjuk a testünket, amire érdemes vigyázni, a lelkünknek pedig kell a motiváció fenntartása.

Ha csak az edzések tekintetében gondolkodom, akkor szerintem egy jó edző hiteles. Láttam már olyan edzőt sajnos, aki büszke volt arra, hogy edzői képesítéssel bír, de nem tudott megcsinálni egy szabályos guggolást. Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon hogyan segít az embereknek…

Az anatómiailag helyes mozgásformák nem kikerülhetőek. Ha erre nem figyelünk, az már akár rövid távon is büntethet. Lehet teljesítményalapon átgondolni az edzéseket, de az ész nélküli teljesítmény hajszolás később okoz károkat. Aztán 10 év múlva nem érted miért fáj minden ízületed és kell orvosi kezelésekre járnod. Akkor fogod átgondolni, hogy az edződ mennyire volt profi és hogyan állt hozzád. Nem biztos, hogy ezt az adott pillanatban felismered, de később biztosan átgondolod.

Persze a nap végén úgyis te döntöd el mire van szükséged, melyik áll hozzád közelebb. Van aki szereti az én szemléletmódomat, van olyan is, aki kevésbé – azt neked kell eldöntened, hogy mire van szükséged, de szerintem egy jó edző úgy segít elérni a célodat, hogy közben megpróbál a lehető legjobban vigyázni az egészségedre. Én ebben hiszek, így működöm!

Glázer József elérhetőségei, forduljatok hozzá bizalommal:
Glázer József
#bozsosport